Футбольний Франківськ

Все про футбол на Прикарпатті!

Михайло Басараб – найкращий тренер 21-го туру Другої ліги ПФЛ

Визнання для прикарпатського фахівця!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Другої ліги сезону 2023/24.

У Другій лізі настає період центральних матчів – очних протистоянь претендентів на підвищення в класі між собою. Це відкриває певні перспективи перед переслідувачами – навіть тими, хто, здавалося б, суттєво відстав за очками. Головне для них – іти без втрат, тоді як перша четвірка буде грати між собою.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер стрийської «Скали 1911» Михайло Басараб. Його підопічні обіграли ФК «Тростянець» (1:0 у виїзному матчі), зберігаючи стратегічно важливе п’яте місце.

Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

    Як ми вже відзначали, «Скала 1911» як один із переслідувачів групи лідерів не має прави на осічку. Звісно, ФК «Тростянець» – команда з нижньої половини таблиці. Проте в першому колі в Стрию її вдалося обіграти лише з мінімальним рахунком і пізнім пенальті. Звісно, належало з великою серйозністю поставитися до цього суперника.

    Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
    (травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

      Відразу кількох гравців недорахувалася «Скала 1911» перед цим туром – серед них воротар Чернятинський, захисник Фляк і півзахисник Чепелюк, дехто з них є більш досвідченим, хтось – новачок, якого хотілося б побачити в дії, ще хтось – завсідник основи. Проте ФК «Тростянець» мав свої втрати: причому, говоримо не лише про вінгера Проданова, який є одним із лідерів, так і про кількох досвідчених футболістів, які взимку покинули цей клуб.

      Майстерність в роботі з кадрами – 5
      (гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

        Порівняно з попереднім матчем (домашні 0:0 з вінницькою Нивою) тренерський штаб стриян провів три зміни в стартовому складі. Замість правого вінгера Іванченка в стартовому складі з’явився зимовий новачок Мердєєв – причому, він грав нижче на фланзі, а вище висунувся номінальний оборонець Николишин. Замість Цуркана та Напуди в атаку вийшли Авер’янов і Пучковський. Це все були основні гравці, отже, зміни на підсилення.

        Тренерська майстерність – 5
        (різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

          «Скала 1911» – досить гнучка в тактичному плані команда. Прямо під час матчу вона може посилити тиск чи додати компактність в оборонний блок. Причому, часто навіть за рахунок перестановок тих же футболістів. При номінальній схемі 4-4-1-1 відзначаємо, що часто Авер’янов із Пучковським діяв на одній висоті в наступальних акціях чи першому рубежі пресингу, а, навпаки, при потребі команда охоче вдавалися до 4-5-1, насичуючи середню лінію.

          Накопичувальний критерій – 4
          (якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

            Навесні «Скала 1911» не програє і навіть поки не пропускає. Звісно, поки ми не говоримо про глобальні висновки – це лише два тури, проте відзначимо, що і в не оптимальному складі, і при кількох відчутних проблемних точках у складі (перш за все, позиція центрального нападника) стрийська команда утримує місце в першій п’ятірці.

            Лауреат 21-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
            Михайло Басараб
            («Скала 1911» Стрий)
            Середній бал – 4,4