Футбольний Франківськ

Все про футбол на Прикарпатті!

Микола МИКИТЮК: “Скучив за тією атмосферою, яка панує в збірній України”

Універсал іспанської "Кордоби" Микола Микитюк в ексклюзивному інтерв'ю "Футбольному Франківську" розповів про повернення до національної збірної, міжнародний турнір в Литві та реабілітацію після пошкодження.

– Миколо, вітаю з поверненням у збірну! З якими емоціями зустрів звістку про свій виклик і повертався до головної команди країни?
– Кожен виклик в національну збірну України для мене як вперше – це позитивні відчуття, але водночас це відповідальність та важливість кожного матчу. Навіть якщо це товариський поєдинок, тим паче через напружену ситуацію в нашій країні.

– Востаннє ти викликався до табору «синьо-жовтих» більше ніж рік тому – у березні 2023-го. Зізнайся, скучив за партнерами по збірній?
– Так, звісно, я скучив за партнерами по команді та за тією атмосферою, яка панує в збірній.

– Як в «Кордобі» відреагували на твій виклик?
– У клубі привітали з викликом та побажали успіхів і головне, щоб без травм повернувся назад в розташування команди.

– Якщо говорити про турнір в Литві в цілому, як можеш охарактеризувати рівень суперників?
– Рівень турніру досить високий. На мою думку, Бразилія – одна з найсильніших країн в світі у футзальному плані. Бразильці мають багато сильних гравців, які не потрапляють до збірної, адже конкуренція є неймовірною. Бразилія може створити три-чотири конкурентні збірні, які будуть одного класу і показувати високий рівень гри.

Микола Микитюк проти бразильця Фіца / фото – futsal.lt

За кілька останніх років Франція досягла успіху у розвитку футзалу і зараз показує високий рівень гри. У складі збірної вистачає технічних та силових гравців, деякі з них грають в найкращих європейських чемпіонатах, до прикладу, у складі іспанських “Барселони” та “Джимбі Картахена”.

Також збірна Литви показує хороший рівень, навʼязує свою гру суперникам і має свій стиль ведення гри. В цілому, рівень футзалу росте, всі команди розвиваються, адже є багато інформації, відеоматеріалів, різних курсів та інших засобів для професійного зростання.

– Чи задоволений результатом та грою команди на турнірі?
– Ті цілі та завдання, які нам ставили тренери на початку турніру, ми намагалися виконати. Щось вдавалося, щось ні, але для нас це був хороший досвід для того, щоб в майбутньому проаналізувати і покращити свою гру.

– Який матч найбільше запам’ятався на турнірі?
– Гадаю, матч з бразильцями. Попри негативний результат, тренер відзначив, що саме ведення гри було досить непоганим, ми навʼязували свою гру, грали на атаку, а не захищались. На мою думку, результат цього матчу був не дуже справедливий, адже ми не заслуговували на таку велику різницю в рахунку, але це вже історія і ми рухаємося далі.

– У крайньому матчі зі збірною Франції ти відзначився голом. Наскільки важливий для тебе цей забитий м’яч?
– Я намагаюсь в кожному матчі приносити користь команді задля досягнення результату – чи то підстрахувати партнера чи асистувати, але і забивати мʼячі це дуже приємно.

– Чи мав розмову з головним тренером збірної Олександром Косенком?
– Так, розмова в нас була – тренер цікавився, в якому фізичному та ігровому стані знаходжусь, як почуваюсь. Дякую за довіру тренеру і в свою чергу намагаюсь максимально виправдати очікування.

– Ти пропустив більше ніж три місяці через травму. Чи зараз вона турбує тебе?
– Неприємна ситуація відбулася на початку сезону, отримав травму і вимушений робити операцію. Це вдруге в мене подібне ушкодження і я вже мав досвід реабілітації, тому знав, що мене чекає і що повинен зробити для того, щоб швидко та головне правильно повернутись на паркет. Дякую клубу, який перш за все підтримував і забезпечив всім необхідним та допоміг пройти курс реабілітації.

– Твої побажання вболівальникам і подяка Збройним Силам України.
– Наші вболівальники – це частина нашої команди і ми всі відчуваємо їх підтримку і дякуємо за це. Ми дякуємо нашим захисникам та захисницям за те, що вони захищають нас, наших рідних та близьких. Без їхньої хоробрості ми б не змогли грати і представляти Україну на міжнародному рівні. Постійно підтримуйте ЗСУ і наближайте нашу спільну Перемогу! Слава Україні!

Розмовляв Андрій МОКЛЯК, Футбольний Франківськ